PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
EFEKTY PODPROGRAMU 2018
Fundacja Świętego Barnaby z terenu województwa śląskiego, w powiecie częstochowskim, gminie Częstochowa przy współpracy Bankiem Żywności w Częstochowie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 156 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego, powiecie częstochowskim, gminie Częstochowa.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 10,0477 ton żywności,
- 1085 paczek żywnościowych.
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 35 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono dwa warsztaty edukacyjne na temat niemarnowania żywności w ramach działań towarzyszących.